GKK Šibenik najavio je za budućnost još snažniju suradnju s turskim klubom Darussafakom (zahvaljujući svom glavnom sponzoru Dogus grupi), a prvi značajan korak napravljen je nedavno kad je šibenska mladost otputovala u Istanbul na devetodnevno druženje i treniranje s vršnjacima novog turskog prvoligaša.

– Bilo je i više nego dobro, super iskustvo i za mene i za djecu. Ja sam se prvi put susreo s ovako nečim. Prvi put u životu sve sam morao voditi na engleskom jeziku, više je bilo zajedničkih treninga s djecom Darussafake, nego treninga s mojim igračima. Bilo je fantastično. Ljudi su strašno ljubazni, ugađali su nam. Što god nam je trebalo, u podne ili u ponoć, spremni su bili na sve. Dobili smo i majice, opreme za trening. Sve je bilo na dohvat ruke, dvorana, menza gdje smo se hranili, kuća u kojoj smo bili smješteni, gdje su smješteni i mladi igrači koje oni dovedu sa strane. Uvjeti su stvarno fantastični, pun je hvale za ljude iz Darussafake Miro Jurić.

Isto tako, hvali Jurić i svoje igrače, koji su maksimalno korektno odradili sve zadatke koji su pred njih postavljeni, kako na treninzima koje je vodio on, ali i na onima koje su vodili turski treneri. – Što se tiče uvjeta tamo, mislim da bi nama to bilo dovoljno. Lijepa dvorana za trening, pored toga mala dvorana, teretana. Stvarno vrhunski uvjeti, tu je i nogometni stadion, deset vanjskih košarkaški terena, sve to u tom kompleksu. Svaki trener ima svoju kancelariju, svaki ima pomoćnog trenera. Ima sigurno i klubova koji imaju bolje uvjete, ali ono bi zadovoljilo naše kriterije, moramo težiti tome, dodaje trener nadarenih šibenskih košarkaša.

Odradili su Šibenčani u Istanbulu pet zajedničkih treninga s vršnjacima Darussafake, kao i četiri treninga samostalno, a koristili su i teretanu koja se nalazi u sklopu kompleksa. Naravno, bilo je i prijateljskih utakmica: – Odigrali smo s domaćinom Darussafakom, pobjeda 70:53, dobili smo i Istanbul Tehnical University 86:61, mix utakmica (u svakoj po pola igrača Šibenika i Darussafake) u kojoj je slavila momčad koju sam ja vodio i zadnji dan protiv euroligaša Galatasaraya pobjeda 81:70. To je bio šlag na kraju naše devetodnevne turneje. Odigrali smo stvarno dobro te četiri utakmice, ja sam ostao iznenađen. Protiv Galatasaraya bilo je napeto do zadnjeg trenutka, a moram se pohvaliti da je moja ekipa dobila pola koša. Tako da sam se kući vratili bez poraza, dio igrača koji je bio u mojoj ekipi u toj mix utakmici i ja.

A u spomenutoj utakmici protiv Galatasaraya, Šibenčani su imali i malu, ali vrijednu podršku s tribina. Poslovne obveze dopredsjednika kluba Bashara Egemena dovele su u Tursku, pa nije propustio priliku doći pogledati mlade nade šibenske košarke, a društvo mu je pravila i sestra. – Rekao je da je to teška, tvrda utakmica, ali da je moramo dobiti. Pretpostavljam da imaju rivalitet. Spremili smo se i na kraju dobili, kaže Jurić.

Pitali smo ga i kolika je razlika u načinu rada u Šibeniku, odnosno Turskoj: – Mi težimo brzoj igri, brzoj tranziciji, otvoreni šutovi, nebitno koja je sekunda. Oni više rade na ‘spejsingu’, stvaranju viška igrača, imaju dosta kretanja u napadu. Kod njih to očito pali, već su dvije godine europski prvaci u mlađim kategorijama. Ja sam treninge vodio po rasporedu kakav mi imamo, vidio sam da oni malo teže prate taj ritam. Ali nešto novo se i naučilo, pretpostavljam da su i oni nešto novo naučili.

Uspjeli su Šibenčani vidjeli i barem djelić ljepota Istanbula: – Vidjeli smo Bospor, palaču Topkapi, Aja Sofiju, Sultan Ahmetovu palaču. U Topkapi palača ima zlata, dijamanata, dragulja, rubina, nema čega nema. Ima jedan dijamant kojem se ne može prići, u blindiranom je i ni staklu se ne možete približiti. On je jedini koji je ograđen, a rekli su nam da ima 86 karata. Slikanje je zabranjeno. Totalno drugačija kultura. Žao mi je samo što nismo vidjeli njihov najpoznatiji njihov Pazar, ali bili smo u nedjelju i bio je zatvoren, priča nam Jurić i kaže kako su gužve na cestama nemoguće, da je to nešto neopisivo.

Razmijenili su Šibenčani s turskim trenerima i igračima kontakte i sigurno će ostati u kontaktu, a možda se i vide vrlo brzo u Šibeniku. – Spojio sam ih s Borisom Gnjidićem, on je u Dubravi i oni dolaze na dječji Božićni turnir. Probat ćemo i da dođu tu u Šibenik, a seniori njihove dolaze na prijateljsku utakmicu 22. rujna na Baldekin. Super suradnja, daj Bože da potraje. I daj Bože da se otvori neki put turskom igraču da dođe k nama ili da neki naš igrač ode u Tursku, ističe Miro Jurić na kraju razgovora.

Za Šibenik su u Turskoj, na devetodnevnom posjetu Darussafaki nastupali: Franko Kalpić, Roko Badžim, Krešimir Radovčić, Kristijan Andabaka, Bruno Španja, Mladen Vujičević, Pavao Paić, Toni Nakić i Mihovil Čeperić (gost iz Rijeke).

Izvor: sibenik.in

Share: