Šibenik u nevjerojatnoj utakmici izgubio u Splitu

  • 4. veljače 2017.
  • Vijesti
  • 408 Views

Nevjerojatnu utakmicu odigrali su na Gripama Split i GKK Šibenik, pravi dalmatinski derbi. Imali su Šibenčani u završnici regularnog dijela utakmice sve u svojim rukama, no, ukazao se Šibenčanin u splitskim redovima Henrik Širko koji je izvukao svoju momčad iz ponora i rijetko viđenim košem donio im produžetke (86:86).

A u onom drugom domaćini su bili uspješniji, a Šibenikov šut za pobjedu, onaj Petanijev, nažalost, nije prošao kroz mrežicu i Split je odnio pobjedu rezultatom 107:106.

Jako dobro Šibenčani su otvorili utakmicu na Gripama. Poveli su s 5:0 (Bašić, Badžim), no, domaćini su brzo uspostavili svoj ritam. Došli su i do vodstva – 8:5, što je s dva dobra napada neutralizirao Halilović.

Od te pete minute kad je Anzulovićev sastav poveo 9:8, koš kao da je postao začaran za Šibenčane (promašivali su i otvorene šutove). Nisu zabili koša iz igre, poentirao je tek Ivanov dva puta po jedno slobodno bacanje. Split je to znao iskoristiti, pa je na kraju prve četvrtine imao vodstvo od devet koševa – 20:11.

Niti prvi dio druge četvrtine nije ponudio dobre vijesti za Šibenčane. Imali su domaćini vodstvo od deset koševa razlike u više navrata, a da stvar bude gora za GKK Šibenik Petani je već u 14. minuti dobio treću osobnu grešku.

Kod vodstva domaćina od 34:24 uslijedio je pravi blitz-krieg u šibenskoj izvedbi. Napravili su veliku seriju od 16:2, sad Splićani nisu mogli zabiti, pa je prednost nakon dugo vremena na stranu gostiju. U drugo poluvrijeme ušlo se šibenskim vodstvom 44:40, nakon što su u drugoj dionici igre zabili čak 33 koša uz sjajnog Ivanova koji je već u prvom poluvremenu zabio 16 koševa.

U 24. minuti imaju Šibenčani do tada najvećih +8 (51:43). Domaćini se, naravno, ne predaju. Dolaze na samo minus jedan (52:53), no, tada vrlo dobru rolu, uz odličnog Ivanova, odrađuje Siriščević. Cijelo prvo poluvrijeme bio je bez koša, a onda je zabio osam u nizu u završnici treće četvrtine.

Zadnji napad realizirao je Petani za 58:63 uoči posljednje četvrtine. Dvoznamenkastu prednost imaju crni iz Šibenika u 33. minuti susreta na Gripama: serijom 8:0, uz trice Badžima i Petanija, došli su do vodstva od 76:64.

Pet minuta kasnije Petani zabija novu tricu, za 81:71. Plovili su Šibenčani prema pobjedi, no, ‘ubio’ ih je Šibenčanin u splitskim redovima. Jer ono što je Henrik Širko zabijao u završnici četvrte četvrtine spada u rubriku vjerovali ili ne.

Imala je Anzulovićeva momčad sve u svojim rukama, kod 74:83 Siriščević ne realizira zicer, potom u idućem napadu gubi loptu i Split se polako vraća. U junaka domaćina pretvara se već spomenuti Širko koji zabija tricu prvo s devet metara, potom pet sekundi prije kraja namjerno promašuje drugo slobodno bacanje, hvata loptu, a onda iz nemoguće pozicije pogađa za produžetke – 86:86 i tako ‘krade’ pobjedu GKK Šibeniku.

Neizvjesnost se nastavlja i u produžetku, drama se nastavlja. Ali niti nakon prvog produžetka pobjednika nije bilo. Split je imao napad za pobjedu, nisu zabili tricu, a Šibenik u sekundu i pol nije mogao skoro pa ništa. S 99:99 ušlo se u drugi produžetak. Ništa manje dramatično nije bilo niti u drugom produžetku.

Svaki koš iznimno bitan, svaka pogreška kobna. Halilović i Petani zabijaju za minimalno vodstvo šibenskih košarkaša, a Širko je opet u ključnoj ulozi i zabija za 106:103. Siriščević je potom zaustavljen prekršajem na šutu za tri, a zabio je sva tri bacanja za 106:106.

Šibenik odmah zaustavlja splitski napada i na liniju slobodnih bacanja šalje Kanaeta koji realizira jedno bacanje za 107:106, pokazat će se i konačnih. Split se odlučio braniti bez prekršaja, šutnuo je Petani, ali, na šibensku nesreću, nije zabio, kao ni Siriščević poslije auta i pobjeda je ostala domaćinu. Fantastična utakmica u kojoj je Šibenik igrao bez bolesnog Turkilmaza, bez Bašića koji je i prije produžetaka ispao zbog pet prekršaja.

SPLIT – GKK ŠIBENIK 107:106 (20:11, 20:33, 18:19, 28:23, 21:20)

Split, dvorana na Gripama

SPLIT: Subotić 2, Kalajžić 8, Kedžo 27, Rančić 11, Dijan 10, Najev 3, Jukić 10, Kanaet 1, Filipović 7, Marić, Galić, Širko 28.

Trener: Ivica Skelin.

GKK ŠIBENIK: Šarić, Andabaka, Badžim 16, Nakić, Bašić 15, Blaće, Pandurić 7, Turkyilmaz, Ivanov 26, Petani 21, Siriščević 13, Halilović 8.

Trener: Vladimir Anzulović.

ŠIBENIK IN

Share: