Predsjednik Šibenke objasnio zašto je smijenjen Jurić: Novi trener oduševljen potencijalom mladih igrača

  • 5. studenoga 2019.
  • Vijesti
  • 491 Views

Edi Dželalija, novi trener košarkaša Šibenke, službeno je predstavljen na press konferenciji održanoj u utorak. No, prije nego što je novi kormilar ‘narančastih’ dobio riječ, predsjednik kluba Ante Burić objasnio je zašto je smijenjen Miro Jurić:

– Razlog njegovoj smjeni nisu porazi ni protiv Gorice, ni protiv Cibone. Problem je što Šibenka ni u četiri pobjede nije dobro izgledala. Stav stručnog dijela uprave je da mi nismo pružali ono što smo trebali pružati niti u utakmicama koje su otišle na našu stranu. Jednostavno, naša momčad na terenu nije izgledala onako kako je trebalo. Nije se pokazivala momčadska kohezija, nije bilo onog ‘x faktora’ da bi čovjek bio zadovoljan na kraju dana- kazao je prvi čovjek Šibenke.

Burić je istaknuo kako je smjena Jurića bila svojevrsna šok terapija:
– Juriću zahvaljujemo na svemu učinjenom, on ostaje u klubu i u našem odnosu nema nikakvih razmirica. Odlučili smo se angažirati Edija Dželaliju i nadamo se da će on donijeti novi impuls. Ovom odluko smo i mi izašli iz komforne zone, jer smo mogli ići linijom manjeg otpora. No, pokazali smo da znamo donositi odluke koje su bitne za funkcioniranje kluba. Treba biti iskren i kazati kako novom treneru nije lako, jer je preuzeo momčad uoči utakmice sa Zadrom, koja ima puno veći naboj od ostalih susreta- naglasio je predsjednik Šibenke.

On je podcrtao na čemu će inzistirati kod igrača, ali i stručnog stožera. Burić je na tragu izjave sportskog direktora Filipa Vukičevića, koji je kazao ‘da je bilo lakše smijeniti trenera, nego 12 igrača’ te poslao upozorenje onima koji ne budu davali maksimum kako bi mogli dobiti raskid ugovora:

– Igrači bi se trebali ‘ubijati’ na terenu, s treninga izlaziti znojni, a u frižideru nemati ništa osim klasične sportske prehrane… Inače, u Šibenki isključivo rezultat nije uvjet ni održavanja, ni smjene s neke pozicije, pa tako i trenerske. Jedini uvjet je da se poštuju politike kluba, a nama je glavni fokus na razvoju igrača- rekao je Burić.

edi

Edi Dželalija, zahvalio je ljudima iz uprave na ukazanom povjerenju:
– Evo, vraćam se u klub u kojem sam zajedno s Anđelkom Matovom napravio prve trenerske korake prije 27-28 godina. Iako živim u Rijeci, ovo je moj grad, moji ljudi, moji navijači… U Šibenku nisam došao radi novca, već isključivo zbog sportskog motiva. Ipak je ovdje moja krv… Inače, vrlo brzo smo se dogovorili oko angažmana i praktički sam s aviona obukao trenirku. Nastojat ću svim svojim srcem i znanjem pomoći klubu i ekipi. Prvi postulat svim igračima će biti da vide onaj Draženov dres s brojem četiri koji visi na zidu. Tražit ću maksimalnu odgovornost prema radu, da mladi uče od starijih, a da stariji daju sve od sebe i da igrači sa strane budu duplo bolji od ostalih- emotivno je nastupio Dželalija, koji je zadnji trenerski angažman imao kao izbornik muške reprezentacije Kuvajta.

On je odradio tek tri treninga s ekipom, ali već ima poprilično jasnu sliku o njezinom stanju. Ima i viziju kako bi Šibenka trebala igrati:
– Trenutačni omjer pobjeda i poraza (4:2) je korektan rezultat, rekao bih čak sjajan i on nije sporan. Međutim, mi moramo igrati brže, modernije, agresivnije… Mi moramo igrati prepoznatljivu šibensku košarku. Slušam stalno o nekakvoj prepoznatljivoj zadarskoj košarci. Ali, zar mi nemamo svoju prepoznatljivu šibensku košarku? Moramo pokazati svoje šibensko srce. Nastavit ću tamo gdje je Jurić stao, no nastojat ću ugraditi svoj sistem igre, za što će mi trebati vremena.- veli Dželalija.

Pitanje je može li Šibenka s momčadi, koju mnogi komentatori ocjenjuju jednom od najsporijih u ligi?
– Moja dužnost je da bude pomaka u igri. No, trebamo biti strpljivi, barem do nove godine. Onda ćemo vidjeti kako će neki igrači reagirati, kakav će karakter pokazati na pritisak. Moguće je da tada bude i nekih igračkih promjena. Činjenica je da su se neki igrači uljuljali i da nisu na istoj razini kao lani- govori novi trener Šibenke, koji je pogledao sve utakmice svoje nove momčadi.

No, TV je jedno, teren i trening su drugo. Dželalija je oduševljen onim što vidio, barem kod mladih igrača:
– U Šibeniku ima mladih igrača, jako dobrih. Samo što mi se čini da su pod ručnom kočnicom. Ali, zadovoljan sam njihovom reakcijom na prvim treninzima, oni su fenomenalan potencijal- drži Dželalija.

Dobra vijest za njihov razvoj je to što će Dželalija na Baldekinu inzistirati na metodama rada kakve se koriste u najvećim klubovima:
– Težit ćemo tome da postavimo trenažni sustav kakav ima Barcelona i drugi velikani. Postavit ćemo takve kriterije. Uostalom, u svojoj karijeri sam radio s Bojanom Bogadnovićem, Antom Tomićem, Maciejom Lampeom… pa zašto na takav način ne bi radili i šibenski mladi igrači- zaključio je Dželalija.

Izvor: sibenski.hr/Krešimir Gulin

Foto: Šibenka

Share: