Očitovanje kluba na istup Pavla Paića

  • 29. siječnja 2020.
  • Vijesti
  • 635 Views

Očitovanje GKK Šibenke na medijski istup Pavla Paića

S obzirom medijski istup gospodina Paića te objavljeni članak na web portalu Šibenski portal od dana 28.01. 2020.g. naslovljen „Šibenka raskinula ugovor s Paićem, ovo je njegova priča: ‘Tek kada se ozlijediš vidiš d stvari nisu tako bajne’“ u kojem igrač Pavao Paić iznosi čitav niz netočnih, iskrivljenih i proizvoljnih navoda, Građanski košarkaški klub Šibenka se očituje kako slijedi.

Prije svega, napominjemo kako je uvodni dio teksta članka (napisan po novinaru) potpuno točno i ispravno definirao činjenicu da je Pavao Paić, uz Tonija Nakića i Domagoja Šarića trebao biti igrač oko kojeg će se slagati momčad Šibenke za aktualnu sezonu, odnosno igrač na kojega je klub itekako računao s obzirom na njegove tjelesne predispozicije i neizmjernu želju, borbenost i srčanost u dosadašnjim nastupima. Kao takav, isti je bio perjanica kluba i primjer ostalim igračima kako se bori za svoj klub. Upravo iz toga razloga igrač Pavao Paić, je imao s Klubom sklopljen Ugovor o profesionalnom igranju koji ga je obvezivao na poštivanje pravila i načina ponašanja profesionalnog igrača tijekom cijele godine, pa tako i u ljetnim mjesecima. Jednako kao i igrač Pavao Paić, ugovor koji ga obvezuje prema klubu tijekom cijele godine ima i kondicijski trener, osposobljen i ovlašten za vođenje kondicijskih treninga, te koji je na stalnom raspolaganju Klubu i igračima. Ovo posljednje je bitno iz razloga što je igrač Pavao Paić posljednji trening sa prvom momčadi odradio krajem lipnja 2019.g. te isti napustio kao zdrav igrač što su potvrdili pisanim izjavama svi treneri prve momčadi i medicinsko osoblje kluba. Dakle, okončanjem natjecateljske sezone 2018./2019., te nakon odrađenih post-natjecateljskih treninga, igrač odlazi na ljetni odmor u potpunosti zdrav i bez iskazanih zdravstvenih tegoba. Dakle, igrač nije nikome od trenera ili osoblja kluba prijavio bilo kakvu bol ili zatezanje u leđima, što klub ima dokumentirano. Nakon posljednjeg treninga sa prvom ekipom tj. nakon što je bez ikakvih poteškoća ili iznesenih problema po pitanju zdravstvenog stanja napustio trening, igrač dolazi na prvu prozivku dana 14.08.2019. godine ozlijeđen! Dakle, potpuno je netočan navod igrača da bi on ukazivao na zdravstvene probleme prije konca sezone. Ono što je točno, je to da je u periodu između posljednjeg treninga u sezoni 2018./19 i prve prozivke za sezonu 2019./20 igrač zaradio ozljedu izvan trenažnog procesa i to mimo znanja i kontrole kluba, iako je igrač u obvezi poštovati, kako je rečeno, ugovorene obveze tijekom 12 mjeseci u godini, a na raspolaganju u cijelom tom periodu ima i klupskog kondicijskog trenera, kojeg uopće nije kontaktirao.
Nadalje, a nakon što je Klub saznao da je igrač ozlijeđen, dakle, nakon 14.08.2019.g. djelatnici kluba su s njim u stalnom kontaktu sa željom da mu se pomogne, iako se igrač ogriješio o jasne i nedvosmislene obveze definirane ugovorom. Igraču se nudila sva moguća pomoć u liječenju, dogovarani su mu pregledi kod najboljih neurokirurga i prema saznanjima Kluba, dva neovisna mišljenja vrhunskih stručnjaka su upućivala na potrebu operativnog zahvata. No, igrač uporno odbija liječenje na način kako mu je predlagano i sugerirano te samostalno obilazi bez znanja kluba i dozvole kluba razne treće osobe, o čemu klubu ne dostavlja nikakve relevantne nalaze i mišljenja u cilju reguliranja daljnjeg liječenja i oporavka.
Činjenica je ta da Klub raspolaže sa dokumentacijom i informacijama koje Klubu ne ostavljaju druge opcije doli raskid ugovora odmah po saznanju za nastanak ozlijede koja nema nikakve veze sa treninzima ili utakmicama organiziranim i definiranim od strane Kluba! No, kako se radi o domaćem igraču do i kako je Klubu stalo da ga zadrži imajući u vidu njegove kvalitete i nepodijeljenu sklonost svih članova uprave Kluba mirnom rješavanju sporova, Klub nije igraču odmah raskinuo ugovor, već je je postupio kako slijedi.
Posljedično nemogućnosti uspostave normalne komunikacije i definiranja daljnjeg liječenja, a štiteći interese Kluba jer je nedopustivo da igrač bez ikakve kontrole poslodavca zaradi ozljedu, mimo
programa treninga i kontrole ovlaštenih osoba u Klubu, Klub je prvo ponudio igraču sporazum da klub snosi u cijelosti troškove liječenja, a da se redefiniraju primanja na mjesečnoj razini dok se igrač ne vrati u puni trenažni proces. Igrač se na takav prijedlog nikada nije očitovao iako ga je zaprimio dana 11.listopada 2019.g. Razlog ovakve ponude je činjenica da klub raspolaže dokumentacijom koja, kako je rečeno, opravdava trenutni otkaz ugovora na štetu igrača, no, kako je rečeno, imajući u vidu sve okolnosti slučaja i želju da se igrača zadrži, nastojalo se mirnim putem iznaći rješenje. Čak je u nekoliko navrata, makar usmeno, nuđena mogućnost produženja ugovora pošto igraču ugovor ističe na ljeto 2020.godine. No kako, nikakvih pomaka u razgovorima i sastancima nije bilo. Dakle, Klub je u cilju zaštite svojih prava i interesa, nakon svih propalih razgovora i dogovora, bio prisiljen poduzeti mjere na način da je igraču odaslan pisani prijedlog sa ponudom, kako je rečeno, smanjenja mjesečnog primanja do ozdravljenja, ali uz preuzimanje obveze snošenja troškova liječenja od strane Kluba, na koji prijedlog se igrač u ostavljenom roku, a čak niti nakon isteka roka nije očitovao, pa je istekom roka koji je igraču ostavljen za očitovanje, nastupio je raskid ugovora., i to sa danom 17. listopada 2019.g. pošto se igrač nije udostojio napisati niti jednu jedinu rečenicu Klubu, pa makar i odbiti prijedlog.
Netočni su, što je itekako dokazivo, navodi da igraču nisu isplaćene plaće sve do 31.12.2019.g. Naime, Pavao Paić je tijekom listopada 2019.g. primio isplatu dviju plaća u punom iznosu za srpanj i kolovoz, dok je u prosincu primio plaće za mjesece rujan i pripadajući iznos listopada. Isto tako, potpuno je netočno i začuđujuće to što navodi igrač da su „prije dva tjedna…počele igre i igrice, odugovlačenja, htjeli su angažirati novog neurokirurga…i da će novce koje duguju isplatiti kad potpišem novi ugovor…“. Činjenica je da je od Kluba prije nekoliko dana uistinu, makar samo usmeno, spomenuta mogućnost da u slučaju prezentacije liječničke potvrde da je igrač zdrav postoji mogućnost potpisivanja novog Ugovora pod istim uvjetima kao prije, a sve iz razloga što Klub drži do svojih igrača. Ako takva ponuda igraču predstavlja igre i igrice, onda je svaki daljnji komentar suvišan…
Klub drži potpuno neprimjernim i suvišnim iznošenje komentara o nekakvom negativno odnosu prema domaćim igračima, jer se to naprosto nije tako. Klub počiva na svojim mladim igračima, što je pokazano i dokazano u brojnim slučajevima, te će tako i nastaviti.
Slijedom svega navedenoga, cijela ova objavljena dirljiva priča je zapravo jednostavna. Igrač nije poštivao odredbe potpisanog profesionalnog ugovora, ozlijedio se mimo klupskog angažmana i samim time skrivio raskid ugovora.
Konačno, u slučaju da je igraču bilo kakvo pravo uskraćeno ili onemogućeno, isti ima na raspolaganju zaštitu svojih prava pred nadležnim tijelima Hrvatskog košarkaškog saveza, te ukoliko igrač poduzme takve mjere, iako zvuči paradoksalno, Klub se nada da će isti dokazati da je u pravu sa svojim tvrdnjama jer, na žalost, prema Klubu nije uputio niti dostavio bilo kakav dokaz koji bi doveo u pitanje opravdanost odluke Kluba.
Kao i svi drugi igrači, i Pavao Paić je i dalje dobrodošao u Klub, te se nadamo da će doći do ponovnog angažmana i suradnje jer se radi o domaćem dečku koji će „uvik biti naše šibensko dite“.

U Šibeniku, 29.01.2020.g.

GKK Šibenka

Share: