Bivši izbornik slovačke reprezentacije na treningu Narančastih

  • 21. rujna 2021.
  • Vijesti
  • 949 Views

Ivan Rudež, poznati košarkaški trener, danas je bio gost na treningu Šibenke. Bivši trener Cedevite, Groningena, Previdze i slovačke reprezentacije, otkrio nam je razlog svog dolaska.

Otkud vi na Baldekinu?

‘Pa evo nekakav apetit za košarkom me doveo ovdje, ali i znatiželja te činjenica da cijenim trenera Šibenke Damira Milačića. Zaželio sam malo pogledati kvalitetan trening i uživati u razgovoru s kolegom. Htio sam vidjeti vaš mladi roster uživo, da vidim kako se momci nose s treningom i intenzitetom, ali i popiti kavu na rivi uz more.’

Jeste li pratili Šibenku?

‘Pogledao sam tri četvrtine prošle utakmice protiv Gorice i rano je da donosim ikakve dojmove. Ionako je cijeli taj predpripremni period i te mjere oko Covida otežale individualnu mogućnost da se ta kolektivna kemija odmah vidi. Realni zaključci o ekipi i kvaliteti rostera će se moći vidjeti tek iza drugog mjeseca iduće godine.’

Kakav je vaš komentar na put Šibenke gdje su osamdeset posto rostera domaći momci plus potentni i mladi igrači sa strane?

‘To apsolutno pozdravljam, ali to treba pratiti jedna zdrava ambicija kluba. Mi u Hrvatskoj imamo veliki problem sa nerealnim očekivanjima sportskog menadžmenta koji vodi klubove gdje je ogroman nesrazmjer između onoga što moderna košarka jest odnosno koji bi trebao biti realni buđet određene ekipe ili nivo tehničko-taktičke pismenosti naših igrača da bi se dosezali nekakvi realni ciljevi. Ali drago mi je iz razgovora sa Damirom i onome što mi je pričao o novom menadžmentu kluba i svima koji su uz klub koji daju svoju ljubav, energiju i novac da je to razumijevanje gdje smo i gdje želimo biti na vrlo visokoj razini i zato to apsolutno pozdravljam. Mi svi volimo pričati o domaćim igračima i dajemo im šansu, no postoji i druga strana medalje. Jesmo li mi realno svjesni da možda neki igrači ne zaslužuju te šanse. Jesu li oni ljeto proveli kupajući se ili su šest sati dnevno trenirali? Jesu li naši bekovi napredovali u nekakvoj tehnici driblinga ili metodama separacije u igri jedan na jedan? Pozdravljam davanje prostora mlađim igračima, ali bi još više bio sretniji da vidim kako oni to stvarno zaslužuju svojom borbom i pristupom radu.

Sigurno ste jako dobro upućeni u situaciju u slovačkoj košarci. Vrlo ozbiljna ekipa Levice Patrioti prvi su protivnik Šibenke u Alpe Adria Cupu.

‘Nadam se da se rejting slovačke košarke neće podcijeniti, i da javnost tu utakmicu neće shvatiti olako zato što su Levice uvijek u zadnjih šest, sedam godina u stabilnom polufinalu pa čak i osvojili titulu u Slovačkoj. Bit će to jedna tvrda utakmica, njihov trener voli igru na pola terena neće biti previše brzine i treba se dobro pripremiti za tu utakmicu jer vjerujem da ju Šibenka može dobiti.’

Posljednja stanica vaše trenerske karijere bila je Nizozemska, jedna zanimljiva situacija, trenirali ste starijeg brata, Damjana Rudeža.

‘Pa da, nekako sam osjećao da trebamo veteranski leadership u svlačionici. On je donio to jedno NBA iskustvo za te mlade igrače. Nažalost, sezona je bila poremećena Covidom, ozljedama i nedostatkom publike, ali bilo je lijepo trenirati iako nije prvi put. Mi smo zajedno bili u Cedeviti, ali bilo ga je lijepo trenirati u toj fazi karijere. Jedna lijepa uspomena.

Foto: sibenka.hr

Share: