Održana redovita Skupština GKK Šibenka

  • 4. listopada 2022.
  • Vijesti
  • 685 Views

U utorak, 4. listopada u atriju Muzeja grada Šibenika održana je redovita Skupština GKK Šibenke. Dnevni red imao je devet točaka, a na početku Skupštine predsjednik kluba Ante Nakić je pozdravio Skupštinare te podnio izvješće o radu, proteklih godinu dana od preuzimanja ove Uprave.

Ova sezona za nama bila dosta teška (teža nego što smo i sami očekivali), ali smo kroz nju izvukli i neke pouke te na kraju što je najbitnije odradili dio konsolidacije kako financijski tako i u sportskom smislu. Prošle godine u ovo vrijeme dug klub je iznosio skoro 1 000 000 kuna, trenutno je on jednak visini kredita koji se realizirao u kolovozu a to je 500 000 kuna s financijskim planom da sljedeće godine u ovo vrijeme budemo na pozitivnoj nuli, odnosno u periodu od dvije godine financijski konsolidiramo klub. Trenutni proračun kluba čini prihod (donacija, sponzorstvo, programi sufinanciranja, članarine…) 35 razno raznih poslovnih subjekata uključujući Grad Šibenik te je cilj da dosegnemo brojku od 50 poslovnih subjekata čime bi proračun kluba premašio zacrtana 3 000 000 kn.

Ove godine smo prvi put aplicirali na natječaj za bespovratna sredstva Ministarstva sporta i turizma od kojih smo dobili 120.000 kuna za provodenje programa fizičke pripreme sportaša za sudjelovanje u višim razinama natjecanja.

Sportsku konsolidaciju radimo kroz dugogodišnje/četverogodišnje ugovore s našim mladim igračima (Klarin, Pleadin, Antić), te od kolovoza 2022.god s četiri nova mlada igrača kroz ugovore na period od 2+2 godine (Šarić, Bobek, Grgurica, Škugor). Od domaćih igrača tu je još Gulin, Paić te smo posegnuli za talentiranim mladim igračima iz drugih sredina (Rebić, Skorić, Brocić pa i Jambrović) te ciljano dovedenim pojačanjima na pozicijama koje je struka odredila potrebnima.

Do čega nas je to dovelo nakon jedne godine upravljanja ?
Do toga da Šibenka 10-tak dana prije početka priprema ima zaključen roster za narednu sezonu i ima bazu/kostur od pet domaćih igrača koji će imati bitne uloge unutar same momčadi i dati joj onaj prijeko potrebni šibenski dišpet. Naglasak je da roster Šibenke za sezonu 2022/23 čine igrači čiji je prosjek 21,5 godina!

Prvi put je na Skupštini sudjelovao i trener prve momčad g. Damir Milačić koji je podnio izvješće o protekloj sezoni i iznio svoja očekivanja i ciljeve za sljedeću sezonu.

Pod ugovorom u klubu sam zatekao sljedeće igrače: Juraj Pleadin, Antonio Klarin, Frane Antić, Ivan Gulin, Ivan Živković, Marko Vlaić, Bruno Solomun, Domagoj Bašić. Pogledavši dio momčadi pod ugovorom, procijenio sam da s tim sastavom ne bi bili sigurni za opstanak u prvoj ligi, stoga sam u dogovoru s Upravom posegnuo za pojačanjima. Došli su novi igrači: Bruno Rebić, Adnan Arslanagić, Pavao Paić i Patrik Jambrović. Smatram da su svi opravdali razloge dovođenja i da su dali svoj maksimum u sezoni, štoviše Jambrović je napravio najveći iskorak i bio naš najbolji igrač.

Unatoč svemu to je bio sastav koji se grčevito borio za opstanak jer je sezona bila izjednačena kao nikad prije. Jednostavno, manjak vremena i ekonomske mogućnosti kluba učinile su da smo neke stvari morali rješavati u zadnji tren. U sastavu koji sam zatekao imali smo tri juniora, plus Živković i Vlaić za koje sam procijenio da nemaju kvalitetu prvoligaških igrača. Vlaić je u dogovoru sa klubom napustio sastav i ostali smo bez jednog igrača. Za ozbiljan trening u pripremnom periodu potrebno je minimum četrnaest igrača. Na prijedlog mog asistenta g. Maleša, prvoj momčadi sam priključio Šimu Grguricu. Što se pokazalo kao dobar potez jer je taj dečko svojim zalaganjem i ponašanjem zadržao status igrača prve momčadi iako možda u tom trenutku nije zadovoljavao sve kriterije potrebne da bude u momčadi.

Kroz pripremni period imali smo kasno potpisivanje Paića i Arslanagića, tako da smo prva dva tjedna priprema nominalno bili bez dvojice najbitnijih igrača i planiranih lidera momčadi. Ozljede Klarina, Gulina i Paića kroz pripremni period su usporile njihovo taktičko i tjelesno pripremanje za sezonu. Pogotovo Paića koji je u tom periodu izbivao petnaest dana zbog ozljede i kad se nadoveže kasno potpisivanje ugovora, njegovo izbivanje je gotovo trideset dana. To znači da je on odradio nepunih devetnaest dana priprema za sezonu, što je bio jedan od glavnih razloga njegove lošije forme do Nove godine. Izbivanjem Klarina, Gulina i Paića radi ozljeda, te odlaskom Vlaića i kasnim dolaskom Arslanagića u većem dijelu priprema imali smo osam ili devet igrača na treningu što nije dovoljno za ozbiljan rad.

Smjer u kojim smo htjeli ići kroz sezonu je dobro proveden. Četiri igrača 2003. godište (Klarin, Pleadin, Antić, Grgurica), odnosno juniora je participiralo. Jure Pleadin je bio programirani starter kao junior i do problema s izostancima radi korone, dva puta i ozljeda, (rame, koljeno, skočni zglob, leđa) bio je na prosjeku od 25 minuta igre. Tu smo ciljano izbacili iz veće minutaže kapetana Bašića s kojim bi u igri možda ostvarili koju pobjedu više. Neke utakmice su izgubljene baš zbog forsiranja nabrojenih igrača, da se oni plus Gulin (2002. godište) izgrađuju. To je odličan smjer kojim treba ići, ali sa spremnošću da na rezultat moramo pričekati.

Ligu za opstanak dočekali smo sa povrijeđenim Kujundžićem, Rebićem i Pleadinom. Sastav Gulin, Paić, Arslanagić, Thomas, Antić, Solomun, Bašić, Antić je započeo ligu za opstanak maestralom pobjedom u Sinju. Zbog bekovskih izostanaka reagirali smo dovođenjem prekaljenog i iskusnog srpskog igrača Sinoveca, s čijim dolaskom smo dodatno podigli kvalitetu. U tom periodu smo igrali možda i najbolju košarku u Hrvatskoj. To nije moj zaključak, već cijele struke i medija koji prate HT premijer ligu. Briljirali smo kroz ligu za opstanak i došli na prag četvrtfinala prvenstva, ali opet pehom i ozljedom smo ostali bez Paića koji nije trenirao zadnja dva tjedna u sezoni, a zadnju utakmicu sa Dubravom je odigrao praktički bez treninga. Izgubili smo dvije utakmice u produžetku, a na tri utakmice smo imali šut za pobjedu.

To vam govori da smo ipak uz sve nedaće imali konstantu dobrih igara, ali i dosta peha. Da je nešto od toga prevagnulo na našu stranu, s ovakvom ekipom, punom mladosti i neiskustva mogli smo bodovno biti i bolji.

Sezonu smatram uspješnom, ne rezultatski, već zbog tranzicije momčadi, izazova i problema koje smo imali i načina na koji smo ih prebrodili. Šibenik je jako izazovna i lijepa sredina, ali teška za rad. Šibenka je klub velike tradicije. Dugoročno ovaj klub vidim uspješnim i rado viđenim, ne samo u Hrvatskoj. Da bi došli do željenih rezultata treba uspostaviti sustav koji će se temeljiti na disciplini i radu, a nama želim da u novoj sezoni napravimo iskorak na terenu i van njega. U svom radu želim postaviti visoke kriterije vrednovanja i ponašanja, da svakom bude privilegija biti dio Košarkaškog kluba Šibenka.

Zahvalio bih se kompletnoj Upravi na čelu sa predsjednikom Nakićem na poštovanju koje mi je ukazala. Uživao sam biti trenerom Šibenke kroz lanjsku sezonu, a posebno mi je zadovoljstvo što smo i dalje zajedno na istom putu koji Šibenku vodi u nove pobjede.

Uz Izvješće o radu Skupštinarima je prezentirano i financijsko izvješće za 2021. godinu. Prihvaćene su izmjene Statuta kojima je omogućena gospodarska djelatnost kluba u svrhu otvaranja fan shopa, a skupština je prihvatila sve točke dnevnog reda.

S dosadašnjim tajnikom kluba dogovoren je sporazumni raskid ugovora, te je za novog tajnika predložen Domagoj Bašić, također Upravni odbor je zaprimio zahtjev od Tomislava Boljata dosadašnjeg likvidatora kluba za brisanjem s iste pozicije i prihvatio ga. Na njegovo mjesto Odbor je predložio odvjetnika Krešimira Lušića.

Share: