Prvo i jedino vodstvo: Šibenčani u ‘paklu’ Baldekina srušili Zagreb

  • 7. prosinca 2014.
  • Vijesti
  • 418 Views

U derbiju kola košarkaši Šibenika upisali su veličanstvenu pobjedu nad odličnom momčadi Zagreba. I to u kakvoj utakmici, pravoj košarkaškoj poslastici. Gubili su i 20 razlike u drugom poluvremenu, ali nisu se predavali. Šibensko srce i dišpet dovelo ih je do egal završnice, a pobjednički koš u zadnjoj minuti utakmice djelo je Domagoja Bašića.

Poslije tri tjedna košarkaši Šibenika ponovno su zaigrali na svom Baldekinu. Vjerna publika, predvođena Funcutima, od starta je jasno poručila što očekuje. ‘Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu’ orilo se tribinama šibenskog hrama košarke i prije nego je krenuo susret, ali i u trenucima kad su gosti vodili s 15-ak razlike.

Gosti iz Trnskog bolje ulaze u utakmicu, otvaraju je vodstvom od 10:2. Služi ih vanjski šut, a nezaustavljiv je u reketu Marino Šarlija. Šibenik u nekoliko navrata uspijeva smanjiti prednost, poslije trica Radovčića, Petanija, no, Zagreb uvijek ima rješenje više, pa tako u osmoj minuti imaju i plus deset (23:13). Tek što je ušao u igru Bašić je nanizao pet koševa, smanjio na 18:27, rezultat kojim se otišlo i na prvi predah.

I u drugoj četvrtini nastavili su Zagrepčani sa svojom igrom: brzo su došli ponovno do dvoznamenkaste prednosti koja je tek u jednom spustila na minus devet (28:37). Nisu domaći košarkaši uspijevali zaustaviti razigrane goste koji su, kako je poluvrijeme odmicalo, stekli i više od 15 koševa prednosti. Biiesnio je Šarin sredinom četvrtine na suce, činjenicu kako gosti imaju samo četiri prekršaja, zaradio je i tehničku, a Mravi su odjurili na +17 (54:37) na kraju druge četvrtine.

Samo 37 koševa postigli su Šibenčani u prvom dijelu, a sva tri centra ostala su bez koša. Bilo je to poluvrijeme za zaborav, ali zato je ono drugo bilo za pamćenje. Šamdan drugo poluvrijeme otvara serijom 8:0, gosti su četiri minute bez koša i na semaforu svijetli 45:57. Mladi Božić prekida šibensku seriju i svojoj momčadi donosi mir. ‘Grickali’ su narančasti pomalo prednost, a tricom Petanija doslovno u zadnjim sekundama četvrtine stigli su na -12 (63:75) uoči zadnjih deset minuta igre.

Jedan od najboljih igrača gostiju Šarlija početkom nastavka brzo je zaradio peti prekršaj, a uz podršku s tribina i visoki presing domaći su košaakaši stigli do minus osam (71:79) u 34. minuti. Nisu se predavali Šarinovi igrači već su samo dodavali snagu, nošen fanatičnim navijanjem s tribina. Potpuni delirij u dvorani, gotovo svi su bili na nogama u zadnjih nekoliko minuta.

I u zadnju se minutu ušlo s vodstvom gostiju, a onda je prvo Marciuš izjednačio na 90:90, Mileković pogodio samo jedno bacanje. Na drugoj stran Bašić pogađa za dva, za konačnih 92:91. Imali su gosti zadnji napad, ali Vladovićev šut ostao je na prvom obruču i ogromno, neopisivo šibensko slavlje moglo je početi.

GKK ŠIBENIK – ZAGREB 92:91 (18:27, 19:27, 26:21, 29:16)
Šibenik, dvorana Baldekin, gledatelja 850
Suci: Josip Radojković (Split), Gordan Terlević (Kastav) i Marko Stanković (Rijeka)
GKK ŠIBENIK: Radovčić 3, Badžim, Andabaka, Mišić 11, Kalpić, Bašić 19, Blaće 9, Marciuš 12, Vukičević, Španja 4, Šamadan 17, Petani 17. Trener: Jeronimo Šarin.
ZAGREB: Perić 5, Božić 22, Milekić, Mileković 3, Radić 10, Marčinković 11, Šarlija 21, Radoš, Vučić 5, Jelovčić, Vladović 14. Trener: Danijel Jusup.

 

Izvor: sibenik.in

Share: