Trideseta obljetnica od legendarnog srebra na OI u Barceloni obilježena na Draženovom Baldekinu

Točno tri desetljeća od polufinalne pobjede hrvatskih košarkaša nad ZND-om (75-74) na Olimpijskim igrama u Barceloni, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Zajednica sportova Šibensko-kninske županije na simboličan način obilježili su 30. obljetnicu osvajanja legendarnog olimpijskog srebra naših košarkaša.

Biserka Petrović: ‘Ovdje mi je najteže, svako ljeto sam tu, ali kad vidim ovaj spomenik i kako djeca uz njega rastu onda sam presretna i tužna. Ali spomenik je upravo napravljen za djecu. Oni njega oblače, stavljaju mu masku, jaknu, šešir…kako je njima vruće tako je i njemu. To je čudesno i s tim sam ponosna. A s druge strane ovih trideset godina je tako brzo prošlo, sjećanja su kao da je jučer bilo. Nikada neću zaboraviti kada je Dražen momcima u svlačionici rekao ‘nisu oni vanzemaljci, mi ih možemo dobiti’. To je rečenica koja je ostala zauvijek.
I nakon toga 1995. na otvaranju spomenika u Lausanni je jedan gospodin rekao ‘Dražen i košarka su građani svijeta‘.

Tom prigodom na spomenik kapetanu srebrne hrvatske reprezentacije iz Barcelone 1992. godine simbolično je stavljena kapetanska vrpca koju je stavio Miro Jurić:

Miro Jurić: ‘Sjećam se svih utakmica, a pogotovo te polufinalne protiv ZND-a, Volkova i njegovih poznatih bacanja, navijali smo svi da fali.
Neopisiv ponos u tom trenutku, svi dobro znamo na koji smo način došli do Olimpijskih igara, svih igrača, medalje…nešto što ti ostane za sva vremena.
I sada trideset godina nakon, daj Bože da se ponovi. Bit će teško, svi navijamo da se to ponovi da ove mlađe generacije uspiju ponoviti donekle taj rezultat približiti se tom rezultatu i znam da će biti teško, ali ja vjerujem u to. Mislim da ljudi koji vode košarku znaju što rade iako ima dosta skeptika ja vjerujem u njihov posao i da ćemo se kad tad ponovo veseliti.’

Podsjetnik na jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta svih vremena održao se na šibenskom Baldekinu, kod spomenika nikad prežaljenom kapetanu i vođi tog slavnog košarkaškog naraštaja, Draženu Petroviću.

Obilježavanju su nazočili i hrvatski vaterpolisti koji su u Šibeniku na pripremama:

Andrija Bašić, vaterpolist: ‘To je prva hrvatska momčadska medalja na Olimpijskim igrama i ostavila je veliki trag u svijetu. Mislim da nam je to svima jedna vodilja na ovu obljetnicu pogotovo što nema našeg Dražena. Ja sam iz Šibenika i odrastao sam uz priče o njemu i njegovom timu i radu i čast mi je biti dio jednog ovakvog događaja.’

Bili su tu i domaće, šibenske košarkaške legende, Petar Maleš, Jeronimo Šarin, Anđa Jelavić s djevojčicama iz njezine košarkaške akademije, kao i dječaci iz Škole košarke Dražen Petrović.

Okupili smo se da obilježimo ulazak u legendarno košarkaško finale u Barceloni, da otmemo zaboravu taj naš jedan od najuspješnijih momčadskih događaja. I da pokažemo da je grad Šibenik grad sporta. Bitna su ova djeca koja u svim tim sportašima koji su proslavili Hrvatsku svih godina vide svoje uzore i nastoje biti kao oni. Dočekala nas je ovdje i vaterpolska reprezentacija što govori o tome da je Šibenik grad sporta, da su u Šibeniku ponikli mnogi vrhunski sportaši koji su proslavili našu zemlju diljem svijeta. Danas, na ovoj simboličan način, možemo obilježiti taj događaj’ – kazao je Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Share: