Šibenka počela s pripremama. Damir Milačić: ‘Sigurno da se očekuje iskorak veći nego što je bio lani’

Košarkaši  Šibenke, pod vodstvom trenera Damira Milačića, danas su i službeno počeli s pripremama za novu sezonu. Na konferenciji za medije trener Milačić i predsjednik kluba Ante Nakić najavili su sezonu i novu momčad.

‘Zadovoljni smo kako smo odradili prijelazni rok. Kompletirali smo ekipu 15-ak dana prije početka priprema. Otkako pratim košarku ne sjećam da je Šibenka 15-ak dana prije početka priprema imala složen roster za narednu sezonu. S tog aspekta smo zadovoljni’ – istaknuo je predsjednik kluba Ante Nakić.

Trener Damir Milačić rekao je kako su 16. kolovoza krenuli s inicijalnim treninzima pod vodstvom kondicijskog trenera Krešimira Baljkasa, a kako su danas u punom sastavu počeli s pripremama. ‘Hvala Upravi što je napravila sve da se ekipa formira što ranije. S obzirom na okolnosti i sve zadovoljan sam kakvu momčad imam. Sigurno da se očekuje iskorak veći nego što je bio lani’ – kazao je Milačić.

Cilj je ove sezone Lige za prvaka, vjerujemo da s ovim rosterom to možemo ostvariti. U procesu smo konsolidacije proračuna, znali smo i očekivali da će prva sezona biti teška. Nismo moglo dozvoliti da krenemo dalje u te dubioze. Napravljen je plan kako doći u pozitivnu nulu i trenutno smo na polovici ostvarenja tog plana. Smatramo da s obzirom na razvijanje cjelokupne situacije u hrvatskoj košarci i svi naši jaki klubovi su sve slabijih rostera, tu je dugogodišnji način poslovanja došao do toga da ti klubovi sada drastično moraju smanjivati svoje proračune. Praktički dolaze na ono što smo mi prošlo ljeto napravili. Smatram da uz jedan kvalitetan rad i razvoj naših mladih igrača mi sljedeće ljeto možemo biti u poziciji za napraviti još značajniji iskorak. Sve ono što radimo sada je podređeno tom cilju’ – rekao je Nakić.

Trener Milačić kazao je ponešto o svakom novom igraču. Prvi je na redu playmaker Srđan Brocić: ‘Doveo sam ga na preporuku Marija Stojića, bivšeg košarkaša u Alkar. Tamo nas je odmah sve osvojio. Odradio je dvije sjajne sezone tamo. Lani je bio u Zaboku i kad se američki razigravač ozlijedio Zabok je počeo dobro igrati. On je svoje role dosta dobro odradio. Simpatije koje imamo jedan prema drugome su razlog zašto je tu. Mislim da nam može pomoći, definitivno se uklopio u financijsku konstrukciju, da dobijemo dobrog igrača, a da ne bude preskup.’

Za Skorića je Milačić kazao kako je riječ o ‘dobroj krađi’. Objasnio je što pod tim misli: ‘Klubovi puno bogatiji od nas bili u prilici angažirati ga. On je izabrao Šibenku, sigurno nadolazi. Neću mu sigurno staviti veliki teret na leđa s obzirom da je tek ušao u seniorski pogon, lani je bio junior. Definitivno sa svojom fizionomijom pokazuje da se na njega može ozbiljno računati.’

‘Naba Echols je kao rookie došao u Sinj, praktički za džeparac. Htio je napredovati, lani je dosta dobro igrao u Nizozemskoj i ovo je jedan splet sretnih okolnosti za nas da smo uspjeli nagovoriti ga da je ovo projekt koji bi mogao puno bolje podići mu rejting nego negdje drugdje, a gdje bi mogao dobiti veći novac. Razigravač, dobar strijelac, koji u datom trenutku može uzeti odgovornost na sebe. Imao je dobar postotak presuđivanja utakmica u svojoj karijeri’ – istaknuo je trener šibenskih košarkaša o Amerikancu.

Dodao je ponešto i o drugom Amerikancu, Mylesu: ‘Igrač koji je skroz ‘ispod stola’. Dolazi sa sveučilišta gdje je bio i Echols. To je najjača konferencija druge divizije u Americi. Svojim fizičkim predispozicijama može jako puno napredovati, siguran sam da će se pokazati kao pojačanje samo što kroz sami početak ne očekujem velike stvari od njega. Osim one energije zbog koje je doveden, puno skokova, puno podizanja intenziteta i nivoa kolektivne igre.

Za sad su dogovorene četiri prijateljske utakmice (bit će ih još):
30. kolovoza na Baldekin stiže Alkar,
1. rujna Šibenka će na Gripe,
10. rujna u šibensku dvoranu stiže Dinamo,
dok će protiv istog protivnika u Zagrebu Šibenčani igrati 16. rujna.

Predsjednik Ante Nakić rekao je kako je Šibenka potpisala ugovor s novim dobavljačem opreme te kako će u novoj sezoni igrati u dresovima Macrona.

Dodajmo i da su u prostorijama HKS-a u Zagrebu izvučeni natjecateljski brojevi klubova HT Premijer lige za sezonu 2022/23.
Prvo kolo kreće 1. listopada u kojem će Šibenka gostovati kod Cedevite junior, a potom u drugom kolu na Baldekinu će ugostiti Dinamo-Zagreb.
Raspored HTP 1. i 2. krug

Igrači koji su jutros bili na prozivci i prvom treningu:

 • Naba Echols
 • Srđan Brocić
 • Antonio Klarin
 • Juraj Pleadin
 • Bruno Rebić
 • Ivan Gulin
 • Luka Skorić
 • Patrik Jambrović
 • Myles Howard
 • Pavao Paić
 • Frane Antić
 • Šime Grgurica
 • Petar Šarić
 • Lukas Ivan Bobek
 • Ante Brajković
 • Dominik Škugor
Share: