Jačanje kapaciteta i fizičke spreme igrača

  • 28. kolovoza 2022.
  • Vijesti
  • 139 Views

GKK Šibenka je uz sufinanciranje Ministarstva sporta i turizma, pokrenula program pod nazivom: PROGRAM JAČANJA NATJECATELJSKIH SPOSOBNOSTI.
Opći cilj programa je poboljšanje zdravlja i unapređenje kvalitete života mladih košarkaša i povećanje broja uključenih korisnika u natjecateljske programe. Posebni ciljevi programa su priprema i osposobljavanje mladih sportaša za prelazak u više dobne kategorije, ostvarivanje natjecateljskog potencijala i konkurentno sudjelovanje u natjecanjima.
Program smo pokrenuli jer smo spoznali kako u razdoblju tzv. sportske specijalizacije (14-18 godina) mladi košarkaš ulazi kao talentirani i u kondicijskom smislu svestrano oblikovan sportaš. Tijekom četiri godine pred njim i pred njegovim trenerima važna je zadaća – učiniti ga košarkašem koji može ravnopravno sudjelovati u treningu i natjecanju u seniorskoj konkurenciji.
Da bi bio sposoban pratiti intenzitet seniorskih natjecanja višeg ranga, nastavio unapređivati svoja znanja i sposobnosti uz što manju mogućnost ozljeda mladi sportaš u razdoblju specijalizacije mora biti pažljivo i stručno vođen. Veliki broj talentiranih juniora ne uspije ostvariti taj prijelaz, što dokazuje koliko je to osjetljivo razdoblje, s koliko opreza i stručnosti trener mora pristupiti mladom sportašu. U pravilu oni najbolji u juniorskoj konkurenciji dolaze u sustav natjecanja u kojem su najmlađi, najneiskusniji i gdje se trebaju dokazati. Ulaskom u seniorsku konkurenciju i izloženost većem intenzitetu treninga i utakmica dovode do češćeg ozljeđivanja i kroničnih ozljeda mladih igrača zbog kojih se njihov napredak usporava, a u najgorem slučaju odustaju od sporta u kojem više ne postižu rezultate koje su ostvarivali u mlađim kategorijama.
Kako bi mladi košarkaši u godinama koje dolaze mogli parirati izazovima profesionalnog bavljenja sportom moraju proći dugogodišnju postupnu pripremu. Odnosno proći sve faze u fizičkom i psihičkom razvoju da bi bez posljedica napravili iskorak u profesionalni sport uz naglašenu brigu o vlastitom tijelu.
Ovim programom GKK Šibenke želimo potaknuti razvijanje svijesti kod mladih košarkaša o važnosti zdravih navika što im u formativnim godinama omogućava podizanje svijesti o važnosti zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja. Naš cilj je poboljšati kompetitivno sudjelovanje u natjecanjima mlađih kategorija, poboljšati rezultate natjecanja i pripremiti mlađe kategorije za prelazak u viši rang natjecanja te smanjiti broj ozljeđivanja i odustajanja.
Program se sastoji od specifično pripremljenih kondicijskih treninga za igrače mlađe dobi usmjeren na: usavršavanje funkcionalno-motoričkih sposobnosti, izgradnju i pripremu tijela za više rangove natjecanja, odgađanje reakcije umora i ubrzavanje procesa oporavka, smanjivanje broja i težine ozljeda. Posebna pažnja će se posvetiti kvaliteti temeljnih kretnji, kvaliteti izvođenja različitih motoričkih zadataka te mišićno-skeletnom razvoju.
Želimo vjerovati kako ćemo provođenjem ovog programa omogućiti kvalitetan razvoj i povećati šanse za što uspješniju tranziciju naših kadeta i juniora u seniorsku momčad, jer Šibenka ima smisla samo ako za nju igraju naša dica.

Share: