Murva iz Nacionalnog parka “Krka” hrvatsko je stablo godine 2023.

  • 28. studenoga 2023.
  • Partneri
  • 104 Views

Zelena dama Nacionalnog parka „Krka“ bit će nominirana za prestižno Europsko stablo godine 2024.

Hrvatska je ponosno proglasila pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo godine 2023. – impresivnu murvu na Skradinskom buku, čija je priča Zelena dama Nacionalnog parka „Krka“ osvojila srca i podršku 653 glasača. Natjecanje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a uz murvu sa Skradinskog buka natjecala se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola iz Vukovarsko-srijemske županije, s kojom nam je bila čast sudjelovati.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, ponosno će nominirati murvu na Skradinskom buku za Europsko stablo godine 2024., koje će biti proglašeno na natjecanju koje će se održati u veljači i ožujku iduće godine. Ta inicijativa okuplja najljepše i najznačajnije drveće iz cijele Europe, čime se promovira očuvanje prirode i biološke raznolikosti. Očekuje se da će se hrvatsko stablo biti dostojan predstavnik našeg prekrasnog krajolika i prirodne baštine na europskoj pozornici.

Jako smo počašćeni time što smo imali priliku da Zelena dama Nacionalnog parka ‘Krka’, predivna murva na Skradinskom buku, bude proglašena Hrvatskim stablom godine u 2023. Ova iznimna murva postala je ne samo simbol našega Parka, nego i dugogodišnjeg očuvanja prirode i njezine neprocjenjive vrijednosti. Želimo izraziti duboku zahvalnost svim glasačima koji su podržali našu Zelenu damu i pridružili se našem nastojanju za očuvanjem prirode“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Nominacija naše murve za prestižno Europsko stablo godine 2024. pruža nam priliku da dijelimo priču o ovoj prekrasnoj murvi i promičemo važnost očuvanja prirode ne samo u Hrvatskoj, već i širom Europe. Ova murva predstavlja bogatstvo i ljepotu našega krajolika, pa smo ponosni što je ona izabrana kao predstavnik naše zemlje na europskoj pozornici. To natjecanje ne samo da ističe estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom i ljudima. Stabla su svjedoci vremena, čuvari povijesti i važni činioci očuvanja bioraznolikosti. Kroz natjecanje Hrvatsko stablo godine i nominaciju za Europsko stablo godine promoviramo svijest o njihovoj važnosti.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost određenog stabla, već i priča o njemu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se takvim natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući toj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Vidi cijeli članak

 

Share: